Det här är inte menat att bli någon lång krigsskrift mot Arbetsförmedlingen. Sådana finns det gott om på nätet redan; de flesta säkerligen berättigade. Men jag vill ändå ge min korta reflektion, men anledning av att min tilldelade handledare verkar ha svårigheter med att kommunicera. För det första: Varför får jag en handläggare + en jobbcoach, där den senare dessutom är frivillig? När jag visar mig samarbetsvillig och tar initiativ och faktiskt tackar ja till den här jobbcoachen blir det med denne allt ”faktiskt” jobb sker. Detta kan innebära hjälp med CV, strategi för vilka jobb jag ska söka, hur jag ska söka dem. Struktur, helt enkelt. Det är jobbcoachen som kan se hur närvarande jag är, hur motiverad jag är, vilka egna initiativ jag tar. Två gånger i månaden träffar jag henne.

Ändå är det min handläggare som bestämmer över sådant som faktiskt är viktigt i mitt liv – först och främst försörjningen. Hon kan (och har vid flera tillfällen) med ett enkelt telefonsamtal (vilket i dagens datoriserade läge förmodligen ska läsas som en knapptryckning) meddela min A-kassa om att jag inte längre har rätt till någon ersättning. Och detta för att jag missat en träff som tar en kvart och där hon frågar mig hur det går med jobbcoachen. Varför frågar hon inte jobbcoachen direkt? Varför klagar folk på parkeringsböter? För att de kan.

Det handlar INTE om att jag inte vet att regler ska följas. Det handlar om oförmåga från hennes sida att kommunicera dem. Jag är ny på AF. Ska jag förväntas veta allt i förväg? Kunde man kanske få be om ett litet e-mail eller telefonsamtal (där meddelande lämnas, eftersom de ringer från dolt nummer), i alla fall första gången? Nej, jag ska lära mig den hårda vägen.

Det som är bra med detta är att jag faktiskt lär mig att vissa saker måste jag vara extra noga med. Att jag fokuserar min energi på det jag gör med jobbcoachen kan vara en av anledningarna till det missade mötet. Även om det inte är okej vore det på sin plats att man för djävulen talade om vari handläggarens viktighet (om det nu inte enbart är just risken att torska ens deg) ligger, utöver det här med att han eller hon har en övervakande roll.

Nu ska jag inte gnälla längre. Ni får en bild tagen idag, eftersom jag vet att bloggare förväntas dela med sig av sådan totalt ointressant skit, och jag vill inte vara sämre. Tagen i språnget, rätt oredigerad (förutom det svartvita).